EMDR

Het verwerken van een ingrijpende gebeurtenis door middel van EMDR. Vaak lukt het mensen om het een plek te geven. Maar soms blijf je er last van houden. Beelden van de situatie komen naar boven en emoties blijven je achtervolgen. Ik kan jou, door middel van EMDR, wat staat voor Eye Movement Desensitization and reprocessing, helpen met dit verwerkingsproces.
Op dit moment staat EMDR erg in de belangstelling als het gaat om traumaverwerking. EMDR is een kortdurende, geprotocolleerde en wetenschappelijk bewezen behandeling die jou helpt de ingrijpende gebeurtenis te verwerken. Het doel van de methode is om je te bevrijden van de emotionele lading die gekoppeld is aan die gebeurtenis. Door afwisselend links-rechts oogbewegingen, links-rechts geluidjes via een koptelefoon en links-rechts tappen op benen- hetgeen we bilaterale stimulatie noemen – gelijktijdig met het bewust opzoeken van je trauma is het mogelijk om op een snelle en secure manier het trauma verwerken.

EMDR behandeling

In het begin besteed ik aandacht aan de oorzaak en de achtergrond van je klachten. Tijdens de behandeling vraag ik je dan ook om terug te denken aan het beeld dat je de meeste spanning geeft. Daarna hoor je klikjes door de koptelefoon, of volg je met je ogen de heen-en-weer bewegende lamp, of tap ik beurtelings op je linker- en rechterknie. De beweging van jouw ogen naar links en rechts (of oren of knieën) zal er langzamerhand toe leiden dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. De oude emotionele lading wordt als het ware gewist en een nieuwe positieve lading komt daarvoor in de plaats.
Hoewel EMDR vooral bekend staat als traumaverwerking, kan het ook heel goed worden ingezet om bijvoorbeeld diepe overtuigingen of verslavingen om te zetten.

Heb je nog vragen over EMDR? Neem gerust contact met mij op.