Trauma

Een trauma begint vaak met een heftige gebeurtenis. Wanneer het verwerken van zo’n gebeurtenis niet goed lukt, ontwikkel je klachten die je leven verstoren.

Wat is een trauma?
Wanneer je iets heftigs meemaakt, hoeft dat niet te perse te betekenen dat je last hebt van een trauma. En andersom, je kan een trauma overhouden aan een voor jouw heel akelige situatie, die voor een ander misschien niet als heel heftig wordt gezien.
Trauma dat vroeg in je leven plaatsvindt, eenmalig of vaker, kan een hele grote impact hebben op je identiteitsontwikkeling. Als kind ontwikkel je overlevingsstrategieën om te kunnen omgaan met heftige situaties, die je ook in je volwassen leven behoorlijk in de weg kunnen zitten.
Je brein en lichaam schrikken van een heftige situatie. Het kan even duren voordat de adrenaline en cortisol weer uit je lijf zijn, je niet meer hyperalert bent en je weer verder kan.

Traumaverwerking
De verwerking van een heftige gebeurtenis kan ook tijd nodig hebben. Als ook na verloop van tijd de stress in je lijf blijft zitten en je klachten blijft houden (of juist gaat krijgen) zoals niet kunnen slapen, voortdurend spanning voelen, angstig zijn, schrikachtig zijn, dan heb je hulp nodig om je brein en lichaam te helpen zich weer te normaliseren.
Dat lukt meestal niet met alleen praten. Methodes zoals bijvoorbeeld EMDR, EFT, neurofeedback en hypnotherapie maken contact met de breindelen en lichaam die verantwoordelijk zijn voor emoties en stress en helpen het weer in balans te komen.

Lees meer over EMDR als methode bij traumaverwerking

Voor vragen over trauma en traumaverwerking kun je altijd contact opnemen