Verlies en rouw

Verlies kan gaan om het overlijden van een naaste. En er is nog zoveel meer waar je verlies om kan ervaren, zoals je toekomst die anders gaat dan je voor ogen had, een niet meer te vervullen kinderwens, een beëindigde relatie, een baan die je hebt verloren.
Hoe dan ook, leren omgaan dat je hebt geleden is belangrijk, en kan heel moeilijk zijn. Als er mensen in je omgeving zijn bij wie je terecht kan, kan het helpen in de verwerking van het verlies, daarmee leren omgaan, en nieuwe zingeving te krijgen. Als dat niet lukt, dan kun je vastlopen.
Er zijn verschillende stappen in een rouwproces. Die volgen elkaar niet persé in een bepaalde volgorde op. Iedereen heeft zijn of haar eigen rouwproces.
Het lijkt in de maatschappij dat er tijd voor staat, maar rouwen kan natuurlijk niet in een tijd gegoten worden.

Om verlies goed te kunnen verwerken is het belangrijk dat je leert je verlies te aanvaarden en het een plek te kunnen geven, het verdriet en gemis mag doorvoeld en doorleefd worden. Ook je leven weer nieuwe invulling geven hoort bij de verwerking.
Veel mensen hebben geleerd om hun emoties te onderdrukken. Op zich kan dit tijdelijk helpen om staande te blijven, maar alleen maar onderdrukken staat verwerking in de weg.

We kunnen samen kijken naar jouw proces en hebben aandacht voor je emoties. Zo kan het verlies in een ander perspectief komen te staan en kun jij stapje voor stapje weer verder.

heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem gerust contact op