Neurofeedback

Wat is Neurofeedback?

NeurOptimal® Dynamical Neurofeedback® is een software programma, waarmee je je hersenen kunt trainen. Deze geavanceerde braintrainingtechnologie leert de hersenen hoe ze optimaler kunnen functioneren. Men noemt het ook wel: fitness voor het brein.
Het centraal zenuwstelsel is de spil in al onze lichamelijke en psychische processen. De hersenen spelen dus een centrale rol in ons geestelijk en lichamelijk welzijn.
NeurOptimal® trainingen leren de hersenen hoe ze hun potentieel beter kunnen benutten. De effecten hiervan zijn op alle lagen prettig merkbaar: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel.
Neurofeedback is een krachtige technologie voor persoonlijke transformatie. Er zit zogezegd voor iedereen wat in het vat, of je nu oud, jong, ziek of gezond, ondermatig of juist bovenmatig presterend bent. Ofwel voor iedereen is het mogelijk om naar zijn of haar persoonlijk, meest optimale niveau van functioneren te trainen.


IS HET IETS VOOR JOU?

Wanneer je het beste uit jezelf en het leven wilt halen en op zoek bent naar meer welzijn, flow en een optimaler functioneren; Wanneer je wilt profiteren van innerlijke kalmte en een scherpere focus, je zeker en zelfbewust wilt voelen, je wilt kunnen ontspannen, je concentratie en leercapaciteiten wilt vergroten en beter om wilt kunnen gaan met stress en tegenslag.
Kortom, wanneer je ruimte wilt maken voor: een gezonde leefstijl, lichamelijk en geestelijk welzijn, veerkracht, flexibiliteit, evenwichtig gevoelsleven, goede sociale relaties, vitaliteit, productiviteit, creativiteit en levensvreugde dan is NeurOptimal® inderdaad iets voor jou !

HOE WERKT NEUROPTIMAL NEUROFEEDBACK ?

Hoe kunnen eenvoudige kraakjes in de muziek leiden tot de vele verschillende effecten en verbeteringen in ons functioneren?
Tijdens de neurofeedback trainingen krijgt het brein informatie over wat het aan het doen is. We houden de hersenen een spiegel voor: “Kijk, dit is wat je doet. Wil je dit doen of denk je dat dat beter kan?” De software monitort tijdens een sessie van moment tot moment de hersenactiviteit en attendeert het brein op plotse veranderingen. Door heel eenvoudig de muziek of film waar de persoon naar luistert of kijkt, even kort te onderbreken.
Deze precies getimede pauzes vormen de sleutel in het leerproces. Onze hersenen zijn bijzonder goed in staat om patronen te ontdekken. De onderbrekingen in geluid en beeld geven het brein precies de informatie die het nodig heeft om te leren zich efficiënter te reorganiseren. Zo gaat het brein op den duur veerkrachtiger en flexibeler functioneren.
Cliënten ervaren verbeteringen op alle lagen van functioneren: mentaal, emotioneel, fysiek, spiritueel.

NeurOptimal® sessie

Tijdens een NeurOptimal® sessie neemt de cliënt plaats in een gemakkelijke stoel. Op de oren en het hoofd zijn sensoren geplakt met een pasta. Via deze sensoren wordt hersenactiviteit doorgegeven aan de software. De training wordt gestart en je luistert naar prettige muziek of kijkt naar een film. Er klinken uniek getimede momenten onderbrekingen, kleine ‘kraakjes’ zogezegd.
Dat is alles.
Je hoeft niets te doen. Het is een onbewust leerproces. De kraakjes, of interrupties vormen de feedback en geven het brein precies de informatie die het nodig heeft om zich te reorganiseren.
Jij hoeft alleen maar achterover te leunen en te ontspannen, en zelfs dat hoeft niet. Kan het in het begin nog wat onwennig zijn, gaandeweg zul je als vanzelf meer en meer ontspannen genieten in de stoel en er doorgaans opgefrist uitkomen.
Nog enkele wetenswaardigheden:
— de sensoren meten alleen. Het enige wat ‘binnenkomt’ in je brein is beeld en geluid met kraakjes.
— de training duurt 33 minuten. Volwassenen luisteren naar muziek en kunnen eventueel kijken naar een visuele animatie op een beeldscherm. Kinderen kijken naar een film waarin de software op de benodigde momenten het geluid en beeld onderbreekt. Of ze luisteren naar muziek en lezen een boekje of spelen wat.


Effecten zijn:

• bevordert een gezonde leefstijl
• bevordert gezonde slaapgewoonten
• bevordert beter stressmanagement
• stemming verbetert en wordt gelijkmatiger
• meer zelfvertrouwen, eigenwaarde, positiever zelfbeeld
• bevordert mentale scherpte
• gevoelsleven wordt evenwichtiger
• emotionele intelligentie verbetert
• betere en langere concentratie
• goed kunnen ‘schakelen’
• productiviteit neemt toe, je doet meer op een dag
• je krijgt meer overzicht en kunt je focus gericht houden op dat wat werkelijk belangrijk is; je verzandt niet meer zo in details en bent beter in staat werk af te maken
• impulsiviteit neemt af, responderen in plaats van reageren
• onbewuste en zelfs dwangmatige gedragspatronen maken gaandeweg plaats voor zelfbewustzijn en een grotere vrijheid en vermogen om ‘gezonde’ keuzes te maken
• creativiteit neemt toe
• een gevoel van innerlijke rust, kalmte, helderheid en vreugde
• meer gericht kunnen denken
• meer gewaar zijn, aandacht in het hier en nu, dieper en langer kunnen mediteren
• sterkere verbinding met jezelf, grotere ik-kracht

Meer weten over Neurofeedback? Neem gerust contact op