Burn-out therapie

Voor wie is Burn-out therapie?

Vooral mensen die heel zorgzaam zijn, een hoge verantwoordelijkheid hebben en flexibel zijn, zijn gevoelig voor het ontwikkelen van burn-out-klachten of zelfs het krijgen van een burn-out.
Je zorgt graag, geeft veel, de lat ligt hoog, en je hoopt onbewust op waardering. Als je te lang te hard hebt gewerkt, en jezelf niet toestaat om op te laden, lukken de dingen uiteindelijk niet meer op de manier die jij van jezelf gewend bent en zoals anderen dat van je gewend zijn.
Omdat het allemaal niet meer vanzelf gaat en om te voorkomen dat je fouten maakt, ga je nog harder werken, nog meer controleren, nog meer je best moet doen om je niveau te behouden. Langzaam maar zeker put je jezelf uit en pleeg je roofbouw op jezelf. Het lukt niet meer om te ontspannen, je gaat slechter slapen, je krijgt lichamelijke klachten, je kan je niet meer concentreren, je geheugen laat je in de steek, je gaat fouten maken. Misschien krijg je last van hartkloppingen, of kan je niet stoppen met huilen of heb je andere emoties niet onder controle, zoals angst of woede.
Als je niet op tijd de knop omzet, kan het betekenen dat je helemaal opbrandt. En dan ben je niet zomaar hersteld. Dus als je kan voorkómen dat je op een dag echt niets meer kan, voorkom het dan!
Misschien denk je dat je door moet gaan, dat er geen andere mogelijkheid is, omdat anders alles instort. Of misschien ben je heel bang om te falen en te moeten toegeven dat je helemaal op bent. Het is goed om je te realiseren dat mensen die doorgaan tot ze echt niet meer kunnen, er gemiddeld langer over doen om weer helemaal te herstellen.

Hulp zoeken bij Burn-out krachten

Als je het zelf niet kan ombuigen, zoek dan hulp.
Een burn-out is een heel belangrijk signaal van je lichaam, waarmee het wil zeggen dat de maat vol is, dat het niet langer meer zo kan, dat deze manier van leven ziekmakend voor je is. Je lichaam en je brein zeggen dat je anders in het leven moet zien te gaan staan.
Daarom heb ik in mijn praktijk niet alleen aandacht voor weer in balans komen wat energie, hormonen, neurotransmitters en reserves betreft. Het is ook belangrijk dat je dingen anders gaat doen. Dat je beter voor jezelf leert zorgen door grenzen te stellen, door te ontspannen, door meer los te leren laten.

Vragen of opmerkingen? Neem gerust contact op